Számtalan függöny varrási mód létezik, melyekre csodás példákat találhatunk az interneten, de először is azt kell tisztáznunk, hogy pontosan hova is érdemes tenni a karnist, milyen széles legyen a függöny, és meddig is érjen le. Külön művészetté nőtte ki magát, amit egyesek alkotni tudnak a különböző textíliákkal! 🙂 <3 Magunk is megpróbálhatunk a nyomdokaikba lépni, és ellesni 1-2 praktikát, de ha kevésbé érezzük magunkat tehetségesnek hozzá, bátran kérjünk szakértői segítséget! 🙂

Karnis elhelyezése és mérete

Ha elegendő helyünk van az ablak fölött, akkor próbáljuk meg minél magasabbra tenni a karnist, valamint az ablak mindkét oldalán min. 10, de akár 20-40 cm-rel is legyen szélesebb a karnis, mint maga az ablak. Ezekkel a kis trükkökkel optikailag nagyobbnak tűnik majd az ablak. A szélesebb karnis azért is fontos, mert a két oldalra félrehúzott sötétítő függöny nem az ablak üvegezett része elé lóg be, azaz nem állja útját a helyiségbe beáramló fénynek.

Ugye, hogy mennyivel tágasabb, barátságosabb érzést kelt? 🙂

Sötétítő függöny – funkció és/vagy dekoráció

Ha ablakaink fel vannak szerelve redőnnyel, és ezért nem érezzük szükségét a sötétítő függönynek, akkor is érdemes dekorációs céllal beruházni 1-1 kisebb sávra, mellyel feldobhatjuk a helyiséget, karakteresebbé tehetjük 🙂 Érdemes a szobában már jelen lévő színekhez választani ezt is, hiszen akkor teremthetünk igazán összhangot, ha harmonizál egymással a kiegészítők színe (függöny, díszpárna, vázák, képkeretek, egyéb dísztárgyak). Az alapszabály, hogy legyen egy alapszín, és mellé 1 vagy max. 2 kiegészítő szín, melyeknek természetesen használhatjuk különböző árnyalatait.

Forrás: Pinterest
(egy kis tengerész stílus a gyerekszobában 🙂 )

Spórolási tipp: amennyiben soha nem használnánk funkciója szerint a sötétítő függönyt, csak a dekorálás a cél, akkor felesleges olyan széles anyagot venni, ami széthúzott állapotában a teljes ablakot elfedné, hanem csak vegyük meg az átlag 1,2-1,4 m széles anyagból a függöny hosszát egyszer, és hosszában vágjuk félbe. Ezáltal – a körbeszegés után – kapunk 2 db kb. 55-65 cm széles sávot, mely tökéletesen elég arra, hogy az ablak két oldalára felakasszuk, és még egy kis ráncolás is belefér 🙂 (Bármely témába ásom bele magamat, mindig tanulok valami újat 🙂 Most találtam meg egy cikkben, hogy ennek a 2 oldalra dekorációs célból lógatott keskeny függöny sávnak az a neve, hogy DEKORSÁL! 🙂 )

A függöny hossza – mennyi legyen az annyi?

A legtöbb lakásban az ablakok alatt helyezkedik el a radiátor (hőtechnikai okokból), mely megnehezíti ugyan a függönyözést, de azért nem foghat ki rajtunk! 😉 Fűtési szezonban célszerű rövidebb függönyt feltennünk, hogy ne zárjuk el a radiátorból kiáramló meleg útját, és ne rontsuk a fűtési értékét. Lehetőleg a radiátor fölött 2-5 cm-rel érjen véget a függöny, vagy pedig az ablakpárkány fölött 1-2 cm-rel. Ha már elég meleg van, hogy leállítsuk a radiátorokat, megjött a jó idő, akkor bátran rakhatunk látványosabb, hosszabb függönyöket is! 🙂 Ebben az esetben a padló fölött kb. 1-2 cm-rel álljunk meg vele.

Ha nincsen radiátor az ablak alatt, akkor is szépen mutathat, ha nem az ablakpárkány fölött ér véget a függöny, hanem alatta kb. 10-15 cm-rel.

Forrás: Curtains.com

Létezik ugyan olyan verzió is, amikor hosszabbra hagyjuk a függönyt, és hagyjuk a padlóra omlani, de ehhez egyrészt nagyon jól el kell találni, hogy milyen anyagot használunk, hogy szépen mutasson, másrészt kevés lakberendezési stílushoz mutat jól (harmadrészt pedig a takarítás szempontjából sem túl praktikus :/ ).

Forrás: Pinterest

Mennyi anyagot vegyek?

A megfelelő anyagmennyiség megállapításához nem az ablak, hanem a karnis szélességét kell alapul vennünk. Min. a szélesség 1,5-szeresét érdemes megvenni, de akár a 2-szeresét is ahhoz, hogy kellően ráncolható legyen, és szép legyen az esése.

Tisztában vagyok vele, hogy eme cikkem a teljesség igénye nélkül készült, de azt hiszem, ez egy kimeríthetetlen téma, így utólag is engedjétek meg nekem, hogy csak az általam fontosabbnak tartott dolgokat emeltem ki 🙂 A következő részekben inkább a dizájné lesz a főszerep, lesz szó színekről, mintákról, anyagokról, rögzítési módokról, elkötőkről, és még sok másról 😉

További cikkek a témában:

Függönyök #2 – csíkok, függönyelkötők, és vitrázs függönyök (cafe curtains)
Függönyök #3 – zsákvászon, rögzítési technikák, és még néhány szépség 🙂

Pin It on Pinterest

Shares